Verdienstelijke Didammer: De Hoevert

De Vrolijke Drammers bedankt ‘de Hoevert’ met Het Eikenloof van Boschslag

De traditie van het carnavalsfeest en de -optocht mag dit jaar dan een keer worden onderbroken door het coronavirus. De uitreiking van Het Eikenloof van Boschslag, de hoogste onderscheiding van De Vrolijke Drammers, aan de meest verdienstelijke Didammer gaat gewoon door. Dit keer valt de eer te beurt aan zwembad ‘de Hoevert’.

Al sinds de oprichting van de Loilse carnavalsvereniging, zestig jaar geleden, wordt deze onderscheiding traditioneel uitgereikt tijdens de sleuteloverhandiging op de vrijdagavond voor het carnaval. Maar nu het coronavirus ook het carnavalsfeest verstoort, vindt er ook geen sleuteloverhandiging plaats. Dus werd Het Eikenloof van Boschslag onlangs ‘in het geniep’ uitgereikt op locatie voor het inmiddels gesloten zwembad.

De hekken rond het ruim 47-jarige bad gaven een wat troosteloze aanblik. De nieuwe jeugdprinses Marit Geurts en oud-prins Ralf Gerritsen fleurden de uitreiking van de onderscheiding echter helemaal op. Zij verrasten Inge Hultermans, tot voor kort hoofd zwemzaken bij ‘de Hoevert’, met de onderscheiding en een bos bloemen. Een oeuvreprijs, voor alle jaren dat het zwembad zich verdienstelijk maakte voor de Didammers.

“Hiermee willen we alle medewerkers en vrijwilligers bedanken voor alles wat ze de afgelopen ruim 47 jaar voor Didam hebben gedaan”, zegt voorzitter Marcel Wiendels. “Maar ook voor de energie die jullie de afgelopen jaren in ‘de Hoevert’ hebben gestoken om het zwembad open te houden.”

Zwemlessen
Vrijwel iedere Didammer heeft zwemles gehad in ‘de Hoevert’. “Ook ik heb hier leren zwemmen, zoals bijna elk kind in Didam, Nieuw-Dijk en Loil”, vertelt Wiendels. “Daarnaast maakten heel veel ouderen gebruik van de voorziening, maar deden jullie ook veel voor de gehandicapten in het dorp. Zo zwommen ook de leerlingen en cliënten van De Lockhorst en De Rabot, voorheen de Christoffelschool, in ‘de Hoevert’. Er was plek voor iedere doelgroep.”

Hultermans, die zelf 28 jaar aan het zwembad was verbonden, bevestigt dat. Hoeveel mensen hun waterdoop kregen in het Didamse zwembad weet ze niet precies. “Maar ik denk toch zeker wel een paar honderdduizend”, zegt ze. “Tot september vorig jaar kregen de leerlingen van alle basisscholen in Didam hier zwemles. Maar ook kinderen van de basisscholen in Lathum, Giesbeek, Angerlo en Doesburg kwamen met de bus naar Didam. Onze jongste zwemmers waren drie maanden oud en de oudste was 92.”

Sociale functie
Daarnaast had het zwembad volgens haar ook een grote sociale functie. “Dat was de kracht van ‘de Hoevert’. Mensen zagen het als een sociaal gebeuren. Ouderen zwommen wat baantjes en dronken vervolgens in de kantine koffie en legden een kaartje. Ze missen daarom nu niet alleen het bewegen, maar ook het gezellig samenzijn.”

Verder bood het zwembad onderdak aan diverse verenigingen. De Watervrienden, Triathliem, Zwemclub Wehl (in de winter) en vroeger Dedein maakten gebruik van het bad. Samen met het personeel, dat in dienst was van beheerder Sportfondsen, streden ze de afgelopen vijf jaar hard voor het behoud van ‘de Hoevert’.

Acties
Hultermans: “We hebben petities en een crowdfundingsactie opgesteld, stonden op markten om handtekeningen in te zamelen en plakten posters. Eén van bezuinigingsmaatregelen was dat het zwembad ’s morgens een kwartiertje later open ging. Daardoor kon een aantal zwemmers echter voor werktijd geen baantjes meer trekken. Dus gingen we vrijwillig een kwartier eerder open.”

Uiteindelijk bleek alle extra energie, die in het zwembad werd gestoken, tevergeefs. De politiek besloot ‘de Hoevert’ vorig jaar, tot verdriet van veel Didammers, toch te sluiten. “Daarom onderscheiden we jullie in 2021 als ‘meest verdienstelijk Didammer’”, besluit Wiendels. “Om jullie te bedanken voor al die mooie jaren en een hart onder de riem te steken voor de toekomst. Waarin er hopelijk toch nog ruimte komt voor een nieuw zwembad in Didam.”

Bron: Stem van Montferland (www.stemvanmontferland.nl)