Dansgarde

De dansgarde van De Vrolijke Drammers telt op dit moment bijna vijftig leden, onderverdeelt in vijf groepen: Mini’s A, Mini’s B, Junioren A, Junioren B en Senioren. Voor dit carnavalsseizoen hebben alle groepen een gardedans en een showdans ingestudeerd. Om twee nieuwe dansen te kunnen presenteren wordt er elke week hard getraind. Sinds vorig jaar wordt er na lange tijd weer actief deelgenomen aan dansfestivals en concours.

Voor het jaar 1966 waren het de hofdames die het carnaval opsierden. Toen Tonnie Bolder in 1966 prins werd, was hij de gelukkige die voor het eerst zowel hofdames als dansmarietjes om zich heen had. Frans Dieker, lid van de raad van elf, nam dat jaar de begeleiding van de dansgarde op zich zodat de dames zich tijdens het carnaval zouden kunnen presenteren. Na een lange, maar tevergeefse zoektocht naar een danslerares besloten de Theet en Mientje Harmsen zelf de leiding van de dansgarde op zich te nemen. In 1971 stelde het bestuur een dansgardecommissie samen. Om de stof voor de kleding en de aanschaf van laarzen te kunnen bekostigen organiseerde deze commissie een financiële actie die mede door de financiële ondersteuning van stichting Caritas een succes werd. Maar nog steeds was er geen danslerares gevonden. Mevrouw Bodde uit Arnhem leek de redder in nood.Elke week kwam ze een uur naar het jeugdgebouw in Loil om de dansgarde zowel garde- als showdansen te leren. Al binnen een jaar, op 11 december 1971, nam de Loilse dansgarde voor het eerst deel aan een dansgardeconcours in Nijmegen. Ook werd er solo gedanst. Erna Harmsen (destijds 8 jaar) debuteerde op het prinsenbal van 1972 als solo dansmarietje.

In het jaar 1973 besloot de dansgardecommissie om de allerkleinste dansmarietjes op te laten treden tijdens bruiloften. Ook werden er bingo’s georganiseerd. Op deze wijze konden de financiële middelen bijeen worden gebracht die nodig waren voor de aanschaf van nieuwe kostuums. Na vier jaar prettige samenwerking met mevrouw Bodde werd haar plaats ingenomen door mevrouw Visser uit Huissen. Helaas kon zij de taak maar één jaar vervullen. Er moest opnieuw worden gezocht naar een geschikte danslerares.In 1975 bleek er binnen de Loilse gemeenschap behoefte te zijn aan een mini-dansgarde en ook die werd opgericht. Vanaf die tijd is er geen officiële leraar of lerares meer aan de dansgarde verbonden geweest maar is er altijd leiding gegeven door personen vanuit de eigen vereniging.

Wederom waren het Theet en Mientje Harmsen en vanaf 1975 Diny Rutjes, die het hele reilen en zeilen rondom de dansgardes voor hun rekening namen. Ook alle kleding van zowel de show- als de gardedansen zijn al die jaren door Diny en Mientje zelf gemaakt. Vanaf 1988 werd de liefde voor het leiding geven aan de dansgardes binnen de familie Harmsen langzamerhand overgedragen van moeder Mientje aan dochter Erna. 34 jaar lang vervulde Diny, samen met Erna, een onmisbare rol voor de dansmarietjes. In 2009 gaven zij het stokje door aan Miranda Scholten, Cindy van Iersel en Aike Steintjes.

Enkele successen van de dansgardes die zeker niet onvermeld mogen blijven zijn:

  • Nederlands Kampioen in 1985
  • Derde plaats op de Europese Kampioenschappen in 1986
  • De vele gewonnen prijzen die te veel zijn om hier te vermelden

De dansgardes zijn in het verleden altijd het visitekaartje van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers geweest en zullen dat hopelijk nog heel lang blijven.

Het meest recente succes van onze dansgardes was op zondag 12 december. Twee groepen namen deel aan een concours in Renkum. De Mini’s C dansten zich naar een eerste prijs en de senioren behaalden een prachtige tweede prijs.